Zabavno izdelovanje trajnostne svečke

Skupaj 243 ogledov.

Uspelo nama je! S prostovoljko Nino sva v Sevnici organizirali zabavno delavnico za otroke o izdelavi trajnostne svečke. Kaj sploh je trajnostna svečka? To je svečka, za katero človek porabi le majhno količino naravnih virov, še bolje je, da surovine reciklira. Naša svečka je trajnostna, ker za njeno izdelavo uporabimo »odpadke« – odpadno jedilno olje in rabljene steklene kozarce.

Čeprav se sliši zapleteno, je zadeva zelo preprosta in popolnoma v skladu s KNOFovim delovanjem na področju varovanja okolja. Potrebujemo le dve glavni sestavini: odpadno jedilno olje in prašek za izdelavo voska iz podjetja Bolje d.o.o., ki izdeluje Oilright komplete za izdelavo sveč. Mi smo ga mi poimenovali kar čudežni prašek 🙂

Še nekaj o odpadnem jedilnem olju – sliši se popolnoma nenevarno, vendar je to dejansko nevarni odpadek, ki povzroča precej škode našemu planetu. 1L olja onesnaži kar 1000L vode, saj na njeni gladini tvori tanko nepropustno plast, ki otežuje kroženje kisika med vodo in zrakom. Moti proces naravne razgradnje: če ga odvržemo med biološke odpadke, na kompost ali drugam v naravo, ga morajo mikroorganizmi razgrajevati več let. Da bi se bolje zavedali razsežnosti te težave je dovolj, da pogledate nekaj slik o onesnaženih vodnih virih.

vir fotografije: www.pinterest.es_pin_689965605387120463__autologin=true

Kam z odpadnim jedilnim olje? Na srečo so učenci iz okoliških šol dobili posode za zbiranje odpadnega olja, navodila za odlaganje in nekaj opozoril o pomembnosti zbiranja. Mi pa vam ponujamo še boljšo rešitev – iz odpadnega jedilnega olja zelo enostavno naredimo unikatne svečke. Za njihovo izdelavo samo segrejemo odpadno jedilno olje, mu dodamo zgoraj omenjeni prašek in dobro premešamo. Tekočino prelijemo v steklene kozarčke ali drugo negorljivo embalažo. Nato počakamo, da se ohladi, nastane vosek in svečka je narejena. Da bi zadeva bila še bolj privlačna za otroke, smo skupaj s KNOFovci zbrali nekaj manjših kozarčkov za vlaganje, v katere sva z Nino nalili tekočino za izdelavo svečk in počakali, da se ohladi. Tako pripravljene svečke sva nesli otrokom na delavnico, jih razdelili, nato pa so jih sami pobarvali. Vsak udeleženec je tako domov odnesel svojo trajnostno svečko!

NOVO NOVO NOVO: Članek lahko tudi poslušate – PODCAST

Mojca Šaver

Zabavno izdelovanje trajnostne svečke

You May Also Like