Kulturna sekcija Društva KNOF

Skupaj 339 ogledov.

Z mojo prisotnostjo na KNOFU se je ponovno obudila Kulturna sekcija Dotik. 20.8.2019 ob 11h je bila prva predstavitev javnosti v programu počitniškega varstva v MC Sevnica pod okriljem Družinskega Inštituta Zaupanje.

Delavnico PRODUKCIJA GLASBE NA RAČUNALNIKU je vodil mladi in zelo nadarjeni Julijan Mlakar. Na TV ekranu je otrokom pokazal videospot njegovega rapa in v drugem posnetku del pesmi tudi zapel. Ima zelo lep glas. Sam si piše besedila, sicer v angleškem jeziku, poišče primerno glasbeno podlago na spletu in zarapa. Otroci so ga z zanimanjem poslušali in se z njegovo pomočjo tudi sami preizkusili v rapanju.

      

 

Druga predstavitev je bila DELAVNICA RAZVIJANJA FOTOGRAFIJ V TEMNICI NA STAR NAČIN, potekala je ravno tako v MC Sevnica in sicer 28.8.2019 od 11h dalje. Delavnico sta vodili Saša Gornik in Suzana Teraž. Manjši prostor brez okna je bil kot nalašč za temnico, kjer so si otroci v skupinah po štirje naenkrat ogledali ves postopek, kako se naredi črno bela fotografija. Najprej si je vsak izmed njih izbral negativ in motiv iz njega. Ugasnila se je luč in pod sojem rdeče svetlobe sem skupaj z njimi gledala, kako sta mentorici iz črnega omota vzeli bel na svetlobo občutljiv papir, ga postavili pod aparat in centrirali ostrino. Po treh prvih poskusih so ugotovili, koliko časa potrebujejo za dobro fotografijo in skupaj šteli do deset, ko naj bi bilo dovolj, da se papir previdno vzame izpod aparata in se ga pomoči v tri posode z različnimi tekočinami. Na koncu so ga sprali pod vodo, seveda se je tu že lahko prižgala luč in vsak je odnesel svojo fotografijo obesit na vrvico, da se posuši. Ko so se posušile, so jih lahko odneseli domov. Otroci, ki so prisostvovali na tej delavnici, so bili zelo navdušeni in priznam, da je bilo tudi meni zanimivo in všeč, kar sta pokazali Saša in Suzana.

   

Tretja predstavitev javnosti je bila 13.9.2019, ob 18h v lokalu PLATZ, na bazenu Sevnica, kjer se je odvijal MULTI KULTURNI VEČER, na katerem so Aleksandra Mihhaltševskaja iz Estonije, Nina Goryaeva iz Rusije, Martin Herweg iz Nemčije in Annie Millan-Gračner iz Venezuele predstavili domovine iz katerih prihajajo. Vse štiri je pot iz različnih interesov zanesla v Sevnico. Ene Ljubezen, druge mednarodna izmenjava – EVS prostovoljstvo. Vsak izmed njih je pripravil projekcijo na podlagi katere je predstavil svojo državo glede na lego, podnebje, naravno okolje, populacijo prebivalstva, zgodovino, kulturne znamenitosti, gospodarske panoge in mesto v katerem živijo. Bilo je zanimivo v tako kratkem času sprejemati informacije štirih različnih kultur, od severne Estonije, gospodarsko razvite Nemčije, do največje Evropske države Rusije in seveda eksotične Venezuele iz severa Južne Amerike, kjer je ob raznolikosti pokrajin zastajal dih; eksotične plaže, puščave, najvišji slap na svetu, pokrajina podobna Sloveniji, eksotične živali in mešano prebivalstvo od Indijancev, Afričanov, do Evropejcev. Annie je s partnerjem Mihom tudi zaplesala indijanski ples in nas vse navdušila. Po predstavitvi smo se obiskovalci razdelili v tri skupine, Matrin iz Nemčije nam je pripravil kviz z vprašanji iz te predstavitve, kjer je bil na preizkušnji naš spomin. Čisto na koncu so nas pogostili z prigrizki, ki so jih pripravli. Lahko smo preizkusili njihove tradicionalne jedi. Z užitkom smo vse poskusili in bili navdušeni nad njihovo hrano. Takšno srečanje in mednarodno predstavitev bi bilo vredno še kdaj ponoviti, ko bodo za dalj časa v Sevnici na obisku ljudje iz drugih koncev sveta.

    

Irena Ameršek

Kulturna sekcija Društva KNOF

You May Also Like