KNOF IZLET (ekskurzija)

Skupaj 156 ogledov.

Enodnevna strokovna ekskurzija se zagotovo ne sliši prav zanimivo, ampak so se mnenja na avtobusu spremenila že v Brežicah, ko smo se ustavili na prvi postaji. To je bila trgovina Stara šola,  ki ponuja že uporabljene izdelke po smešnih cenah. Seveda smo si za samo nekaj evrov nakupili nekaj tekstila in različnih drobnarij za dom. Tudi sicer je v Stari šoli največja izbira različnih oblek, majčk, hlač, kopalk, jaken, čevljev in drugega. Ena od najzanimivejših stvari pa je bil starejši gramofon jugoslovanske izdelave. V Brežicah nas je pot vodila mimo (kot sami sebi pravijo)»prvega živalim in okolju prijaznega veganskega take away bistroja v Posavju« z imenom Green bean in trgovine Konoplja osvobaja, kjer (kot že ime pove) najdemo veliko izdelkov iz industrijske konoplje v Mestno hišo Brežice. V njej ima prostore ZPTM Brežice z osrednjo točko za turistične informacije in manjšo trgovinico z lokalnimi izdelki.

 

Potem pa ena glavnih točk izleta, galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Tam nas je pogostila naša sodelavka Ksenija, ki ima na Knofu svoj podjetni center: pralne pleničke Kiss. Galerija je del mogočnega cisterijanskega samostana in je ena izmed največjih slovenskih galerij po površini razstavnih prostorov, razstavljenem gradivu in likovnemu fondu. Predstavlja dela slovenskih ekspresionistov na stalnih razstavah, na občasnih razstavah pa skuša predstaviti vrhunske domače in tuje umetnike. Del galerije je tudi t.i. Forma viva, kjer več kot 100 skulptur, ki so na ogled v neposredni okolici galerije in v Kostanjevici na Krki ostanejo v naravnem okolju. Ustvarjene so izključno iz hrastovega lesa, ki je tipičen osnovni material za to geografsko območje.

Že malo lačni in željni kave, smo se udeleženci odpravili še v Novo mesto. Tam smo si ogledali Reciklarna, trgovino, podobno Knofovim Starim šolam. Tudi tam prodajajo že uporabljene, vendar kakovostne stvari, ki jih ljudje več ne potrebujejo.

Potem pa nam je ostala še sprostitev – najprej kava v Novem mestu, nato pa pojedina in ogled kmetije Veles. Veles je podjetni partner Knofa, bistvo njihove kmetije pa je upoštevanje načel permakulture: trajnostne naravne gradnje, ureditve okolice in načina življenja. Sem sodijo za »modernega« človeka precej nenavadne stvari, kot so pranje posode z otrobi, ogrevanje vode s kompostom, uporaba ilovnate peči, itd. Zagotovo je to bil zelo zanimiv in nevsakdanji zaključek izleta. Udeleženci smo domov prinesli veliko novih doživetji in dobre volje, zato komaj čakamo na morebitno ponovitev.

 

Avtor članka: Mojca Šaver

KNOF IZLET (ekskurzija)

You May Also Like